Nechybí ani Slafkovský. Toto jsou největší hvězdy MS 2022

Někteří vydělávají v NHL miliony dolarů, jiní k tomu mají nakročeno. Na světovém šampionátu v Helsinkách a Tampere hraje spousta kvalitních hokejistů. Přesto jsou některá jména zvučnější než ostatní.

Blíže jsme se podívali na šest elitních hráčů, kteří poutají pozornost nejen expertů, ale i fanoušků.

David Pastrňák / Česko

Český útočník je snad největší hvězdou na šampionátu ve Finsku. Svůj národní tým sice posílil až uprostřed turnaje, ale už první zápasy ukázaly, co tento pětadvacetiletý rodák z Havířova dokáže. Ani ne 24 hodin poté, co přišel do dějiště šampionátu, stál na ledě a byl jednoznačně českým mužem číslo jedna. S pedálem na půl plynu.

Play0%Volume
Pastrňák je dlouhodobě nejlepším Čechem v NHL. Uplynulých šest sezón má v Bostonu v průměru bod na zápas. V roce 2020 ho hokejoví analytici na základě dovedností, aktuální i historické produktivity a mnoha dalších aspektů označili za druhého nejlepšího hráče světa. Po Connorovi McDavidovi.

,,Při tom, co předvádí na ledě, dokázal dát celému týmu srdce. Pastrňák přináší mnohem víc než jen góly a asistence,“ říká expert televize Viaplay a bývalý hráč NHL Mattias Norström. Češi s ním mohou ve Finsku klidně pomýšlet i na zlato.

Mathew Barzal / Kanada

Před čtyřmi lety se stal nejlepším nováčkem NHL a od té doby jeho hvězda stoupá strmě vzhůru. Šikovný centr s výbornou holí technikou a ladným pohybem je postrachem nejen pro soupeře NHL, kde obléká dres New Yorku Islanders, ale také na mezinárodním poli.

Zemi javorového listu reprezentuje často a rád, ačkoli jak přiznal pro Pravdu během šampionátu v Helsinkách, svůj čas by rád trávil jinde. ,,Reprezentovat Kanadu je pro mě velká pocta, budu však upřímný. Věřím, že jsem na MS naposledy. V New Yorku máme skvělý tým, v dalších sezónách chceme pravidelně bojovat o Stanleyův pohár,“ uvedl Barzal.

Ve sbírce má bronz z MS hráčů do 18 let, stříbro ze šampionátu dvacítek, ale seniorský cenný kov mu chybí. ,,Do Helsinek jsme si přišli po zlato, nic jiného nás nezajímá. Máme skvělé mužstvo. Chceme obhájit titul a vrátit se domů jako šampioni,“ dodal Barzal pro Pravdu.

Matt Barzal Foto: SITA/AP
Matt Barzal
Sdílet společnou vášeň pro sport. K nezaplacení

Relax, fandění a pořádné výkony? Sport v mnoha podobách nás nejvíce baví s parťákem nebo v týmu, ať už s kamarády, rodinou nebo se čtyřnohým mazlíčkem.

S kartou Mastercard® jsou všechny tyto aktivity ještě jednodušší. Získejte přístup ke slevám na sportovní vybavení, k top sportovním aplikacím ak dalším sportovním zážitkům k nezaplacení.

Požádejte si o svoji kartu Mastercard i vy!

Zpravodajství z MS v hokeji 2022 vám přináší Mastercard.

Juraj Slafkovský / Slovensko

Slovenský supertalent je pouhých osmnáct let, ale už nyní patří mezi klíčové postavy Ramsayho výběru. Nakonec, v zápasech základní skupiny strávil z útočníků na ledě nejvíc času. Je vysoký, pevný, dobře si kryje puk, podle expertů trošku připomíná Jaromíra Jágra, když byl mladý.

Sezónu odehrál ve finském TPS Turku, se kterým se probojoval až do finále. Opravdovým průlomem v jeho kariéře však byla olympiáda. Z košického rodáka se stal nejlepší střelec akce a paralelně s bronzovou medailí si převzal také ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Mladý Slovák je hvězdou blížícího se draftu do NHL, předpokládá se, že kluby po něm sáhnou mezi prvními. A protože jsme v Helsinkách viděli v několika duelech i zástupce Montrealu Canadiens či New Jersey Devils, je možné, že Slafkovský bude nejžádanějším artiklem mezi mladými hráči.

Moritz Seider / Německo

Made in 3D professional hockey stadium arena in indoors stadium full of spectators

Všechno, co dosud Seider udělal v NHL, dělá z generálního manažera Detroitu Steva Yzermana génia. Legendární útočník obešel na draftu 2019 vysoce hodnocené talenty a sáhl po relativně neznámém chlapci z Německa.

O tom, že trojnásobný šampion NHL správně vsadil na svůj instinkt, svědčí i statistiky. Seider vzal během své první sezóny profiligu útokem. Bleskově se zařadil mezi nejlepší mladé obránce soutěže. V kanadském bodování prvoročáků skončil čtvrtý a je jasným favoritem na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka uplynulé sezóny. Experti ho už nyní přirovnávají k detroitské legendě Nicklasovi Lidströmovi.

Seider si okamžitě získal důvěru trenéra Detroitu Jeffa Blashilla, který z něj udělal nejvytíženějšího obránce týmu. Mladému bekovi věří také v reprezentaci. Přestože je jí pouhých 21 let, finský trenér Německa Toni Söderholm z něj udělal na MS asistenta kapitána.

Exit mobile version