Horská etapa na Giro pro Kolumbijce. Dosáhl životní výsledek

Kolumbijský cyklista Santiago Buitrago triumfoval ve středeční 17. etapě závodu Giro d’Italia.

Jezdec stáje Bahrajn-Victorious se prosadil v závěrečném stoupání a 168 km dlouhou horskou zkoušku z Ponte di Legno do Lavarone zvládl za 4:27:41.

Druhý finišoval Nizozemec Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) a třetí skončil opět výborný Čech Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert). V čele celkového pořadí se udržel Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers).

Ve středu čekali na závodníky dvě stoupání 1. kategorie a dohromady necelých 4000 výškových metrů. Krátce po startu následovalo nekategorizované, ale prudké stoupání, na kterém se zrodil únik dne.

Dostalo se do něj až 24 jezdců a rychle si vytvořili více než tříminutový náskok. V dalším průběhu se situace příliš neměnila, před prvním stoupáním 1. kategorie Passo del Vetriolo (11,8 km, 7,7 %) čekal na cyklisty téměř stokilometrový zvlněný úsek.

Náskok silné skupiny v čele stále narůstal a peloton vedený jezdci Ineosu se ho příliš nesnažil stáhnout. Asi 65 km před cílem měl únik k dobru už téměř sedm minut a velkou šanci na etapové vavříny. To si uvědomovali i závodníci v něm a tak se ve vedoucí skupině neustále útočilo.

Na úpatí Vetriola se únik definitivně rozpadl na několik skupinek a v čele zůstala skupina devíti závodníků. Na sjezdu z Vetriola se oddělili van der Poel a Leemreize, kteří si před posledním stoupáním na Monteroveru (8 km, 9,6%) vytvořili minutový náskok.

Van der Poel se zbavil svého partnera a do poloviny stoupání se držel sám v čele, v nejprudších místech se však Leemreize vrátil a nechal za sebou Holanďana.

Dvojici před vrcholem doběhl ještě Buitrago a do závěrečného osmikilometrového zvlněného úseku vyrazil jako první.

Svůj pokus dotáhl do vítězného konce a připsal si druhé vítězství v kariéře, první na Grand Tour. Druhý byl Leemreize a třetí skončil Hirt, který si připsal další pódiové umístění po úterním triumfu.

Portrait of handsome young man cycling on the road.

výsledky 17. etapy (Ponte di Legno – Lavarone, 168 km):

  1. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 4:27:41 h, 2. Gijs Leemreize (Hol./Jumbo-Visma) +35 s, 3. Jan Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) +2: 28, 4. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education) stejný čas, 5. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +2:53, 6. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) stejný čas, 7 Mauri Vansevenant (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) +2:57, 8. Koen Bouwman (Hol./Jumbo-Visma) +2:59, 9. Guillaume Martin (Fr./Cofidis), 10. Mikel Landa (Šp.Bahrajn-Victorious) oba stejný čas

celkové pořadí:

  1. Carapaz 73:19:40 h, 2. Hindley +3 s, 3. Landa +1:05, 4. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) +1:54, 5. Vincenzo Nibali (Tal./ Astana) +5:48, 6. Pello Bilbao (Sp./Bahrajn Victorious) +6:19, 7. Hirt +7:12, 8. Emanuel Buchmann (Něm./Bora-Hansgrohe) +7:13, 9. Juan Pedro Lopez (Sp./Trek-Segafredo) +12:27, 10. Domenico Pozzovivo (Tal./Intermarché-Wanty-Gobert) +12:30
Exit mobile version