Rusko má na lodích na moři rekordní množství ropy

Rusko má na lodích na moři v současnosti více než 60 milionů barelů ropy (1 barel = 159 litrů). To je nový rekord. Poukázaly na to údaje analytické firmy Vortexa. Důvodem je, že mnozí kupci se kvůli obavám ze sankcí ruské ropě vyhýbají.
Spojené státy a několik dalších zemí uvalily na ruskou ropu a ropné produkty zákaz dovozu poté, co Rusko koncem února zaútočilo na Ukrajinu. Evropská unie stejný krok plánuje a podle posledních informací by k dohodě o embargu na ropu z Ruska mělo přijít v následujících dnech. Právě kvůli riziku pozdějšího sankcionování kupci ruský náklad odmítají.

Rusové tak mají na plavidlech na moři rekordních 62 milionů barelů ropy Urals. To je trojnásobek průměrného objemu před válkou, přičemž export ruské ropy po moři klesl v květnu na 6,7 ​​milionu barelů denně. Ve srovnání s únorem, jehož koncem začala válka na Ukrajině, to znamená pokles o 15 %.

„Čísla o exportu, která poukazují na stále vysoký objem vývozu, nevypovídají všechno,“ řekl energetický analytik Clay Seigle. „Ruská ropa se nadále hromadí na moři,“ dodal. Na to podle něj poukazují údaje o nákladu ropy Urals, který nemá určenou konkrétní destinaci. Podíl takového nákladu dosáhl 15 %, což je rovněž nový rekord. Část z této ropy může směřovat k neznámým kupcům a část může představovat neprodanou ropu.

Dohoda o embargu na ruskou ropu v Evropské unii (EU) by mohla být dosažena „během několika dní“. Prohlásil to německý ministr hospodářství Robert Habeck pro veřejnoprávní televizi ZDF v pondělí (23. 5.) večer, zatímco se blok snaží dosáhnout konsensu v této otázce.

Rusko má na lodích na moři rekordní množství ropy

„Zbývá jen několik států, které mají problémy, především Maďarsko,“ řekl Habeck. „Myslím si, že během několika dní dosáhneme průlomu,“ dodal s tím, že diskuse „pokračují“ a embargo na ruskou ropu za jeho invazi na Ukrajinu je podle něj „na dosah“.

Brusel původně navrhl, aby většina členských států zastavila dovoz ruské ropy během následujících šesti měsíců a rafinovaných paliv do konce roku.

Maďarsko však zatím odmítá podpořit plán, který předložila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Aerial view of cargo ship in transit.

Maďarsko, jehož populistický vůdce Viktor Orbán je ojedinělým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina v Evropě, prohlásilo, že nemůže podpořit plán v této formě, protože by to „zcela zničilo“ bezpečnost jeho dodávek energie.

Brusel nabídl Maďarsku a Slovensku roční odklad a České republice pololetní na postupné ukončení dovozu ruské ropy, to však zatím nepřesvědčilo Budapešť, aby ustoupila.

Maďarsko požaduje výjimku z embarga nejméně na čtyři roky a chce 800 milionů eur z fondů EU na přestavbu rafinerie a zvýšení kapacity ropovodu z Chorvatska.

Exit mobile version