Odpovědí na ruský energetický problém Evropy by mohlo být Španělsko

Otázka energetické bezpečnosti – a stoupajících cen energií – se dostala do popředí a je středem politické diskuse ve Španělsku. Madrid patří k nejhlasitějším hlasům vyzývajícím k evropským opatřením ke snížení cen pro spotřebitele.

„Španělsko a, řekl bych, jižní Evropa, budou mít šanci poskytnout odpověď na tuto energetickou závislost na ruské fosilní energii,“ řekl španělský premié Pedro Sánchez pro CNBC na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Zdůraznil, že na území Španělska se znovu splynuje 37 % celkové kapacity Evropské unie. Zde se zkapalněný zemní plyn přeměňuje zpět na konečný produkt v podobě zemního plynu. Řekl také, že na Pyrenejském poloostrově, který patří Španělsku a Portugalsku, se nachází přibližně polovina zásob LNG v EU.

„Tato válka nám také dala velmi důležité ponaučení, a to, že obnovitelná energie, vodík a energetická účinnost nejsou jen skvělým spojencem zemí a ekonomik v boji proti snahám o změnu klimatu, ale iv tomto velmi složitém a velmi nejistém geopolitickém scénáři, který nám poskytne také prostředky ke zvýšení naší odolnosti a autonomie,“ dodal.

Sánchez řekl, že energetický trh EU není schopen reagovat na současnou krizi. „Toto je jen začátek velké reflexe, které musíme čelit na evropské úrovni,“ řekl.

Installing heating system in building. Worker adjusting position of pipes. Diagonally oriented pattern on tubes. Construction of modern family house.

Španělsko vyvolalo vlnu nevole ze strany Alžírska začátkem letošního roku poté, co se Madrid rozhodl reexportovat plyn do Maroka, uprostřed diplomatických sporů mezi dvěma severoafrickými národy, které mají společnou pozemní hranici. Sánchez odmítl názor, že Španělsko nahrazuje Rusko jiným nestabilním dodavatelem, jako je Alžírsko, které pohrozilo, že uzavře dodávky plynu do Madridu kvůli dohodě s Marokem.

Exit mobile version